Bezoek aan 15e Wing op de Militaire Luchthaven in Melsbroek

Met een aantal leden van de Parlementaire Commissie Landsverdediging brachten we op 27 mei een bezoek aan de Militaire Luchthaven van Melsbroek. Van daaruit worden alle vluchten geregeld met de grote vliegtuigen van de Belgische vloot zoals de C-130, de A321, de Falcons en de Embraers.

Deze eenheid wordt aangestuurd vanuit Eindhoven waar het European Air Transport Command (EATC) gevestigd is. Het EATC is een samenwerking van Spanje, Nederland, Belgie, Duitsland en Frankrijk om samen het luchttransport te organiseren voor militaire operaties. Het is efficiënter om samen te werken dan iedereen in zijn eigen hoekje.

In Melsbroek worden de vliegtuigen onderhouden, vele hangars staan er. Maar met de komst van het nieuwe transporttoestel A400M in 2019 moeten de hangars groter worden. Verbouwen is geen optie meer, de gebouwen zijn te oud. Daarom zullen er nieuwe hangars moeten gebouwd worden.

De Militaire luchthaven maakt gebruik van veel infrastructuur en diensten die op Brussels Airport aanwezig zijn: landingsbanen, Belgocontrol, handling, catering, … waardoor deze tak van de Luchtmacht al heel veel heeft uitbesteed aan de privé en efficiënt is.

Bekijk hier het fotoalbum van het bezoek.