Belgisch leger neemt leiding in Europese missie in Mali

Het detachement werkt in het Koulikoro Training Center (KTC), op ongeveer 60 kilometer van Bamako, de hoofdstad van Mali. – foto mil.be

België verdubbelt vanaf juli zijn aanwezigheid in Mali en neemt de leiding over van de Europese opleidingsmissie van het Malinese leger (EUTM-Mali). “De leiding van deze missie zal één jaar duren en er nemen 175 Belgische militairen aan deel” vertelt Tim Vandenput (Open Vld) als lid van de Commissie Landsverdediging.

EUTM-Mali ging in februari 2013 van start na de Franse operatie Serval. Die was gericht op de neutralisering van gewapende islamistische groeperingen in het noorden van het land.

Sinds mei 2014 is een tachtigtal Belgische militairen actief in Mali. In juli stijgt dat aantal tot 175. Deze beslissing houdt meteen in dat België zijn huidige deelname, die toegespitst is op de bescherming van de Europese instructeurs, met een jaar verlengt met een negentigtal militairen.

Leiding van EUTM

Vanaf 1 juli neemt het Belgische leger ook een jaar lang de leiding van de Europese missie over van Duitsland. Deze vraag werd door Duitsland ook gesteld aan Spanje en Zweden, maar België was de beste kandidaat en zal zo veel sleutelfuncties krijgen binnen de EUTM missie. “De leiding van deze missie gaat zeker onze internationale zichtbaarheid en waardering als betrouwbare partner vergroten en bijdragen aan de opbouw van een operationele ervaring van Belgische kaderleden” vertelt Tim Vandenput.

Voor de leiding van deze missie zullen 30 militairen nodig zijn en het zal voornamelijk gaan om functies in de generale staf en omkadering van de opleiding.

Advies en training

Tegelijkertijd zet defensie zowat 55 militairen van 1 juli 2016 tot eind 2016 voor het geven van advies en training aan de Malinese strijdkrachten in hun kantonnementen. “De bedoeling van onze militairen in deze missie is dus niet om de terroristische groepen in Mali te bestrijden, maar om de Malinese troepen zo goed mogelijk te trainen zodat zij die terroristische groepen optimaal kunnen bestrijden” licht Vandenput toe.

Andere Europese landen

Volksvertegewoordiger Tim Vandenput bracht dit onderwerp ter sprake tijdens de commissie landsverdediging en vindt het ook belangrijk om na te gaan of de huidige deelnemende landen hun bijdrage gaan verderzetten. Volgens de Minister van Defensie hebben de meeste Europese landen die deelnemen aan de EUTM Mali dit al informeel bevestigd.

“Deze multinationale militaire trainingsmissie van de Europese Unie heeft zijn nut in de bestrijding van terroristische groepen al bewezen, en de leiding ervan geven aan België toont aan dat onze defensie veel kwaliteiten bezit en dat het een internationale erkenning krijgt” concludeert Tim Vandenput.