“ANPR netwerken van 2,5 miljoen euro in Vlaams-Brabant optimaal benutten”

Een algemene invoering van nummerplaatherkenning (ANPR) is één van de 18 maatregelen van de regering Michel tegen terreur. “Momenteel is er in Vlaams-Brabant een tekort aan personeel op niveau van de federale politie om dit netwerk te beheren. Eerdaags zou er een personeelsuitbreiding komen om de investeringen van minstens 2,5 miljoen euro optimaal te benutten” vertelt Kamerlid Tim Vandenput (Open Vld) na de bespreking met de Minister in de commissie Binnenlandse Zaken.

Een aantal politiezones hebben recent geïnvesteerd in een ANPR-cameranetwerk. “Zo’n netwerk leest met camera’s de nummerplaten van voertuigen die een bepaalde zone binnen- en buitenrijden en bewaart de data op een centrale server voor 30 dagen. Hiermee kan de politie aan de slag om geseinde of gestolen wagens op te sporen” licht Tim Vandenput toe. Een accelerator in de uitrol van ANPR netwerken was het raamcontract dat de Vlaamse Wegbeheerder AWV heeft afgesloten met Proximus.

73aa0688-5523-11e3-b9c8-3fd1ae67582a_web_scale_0.0714116_0.0714116__

Aantal cameranetwerken stijgt

“In Vlaams-Brabant is de Politiezone Druivenstreek de eerste die een operationeel ANPR-netwerk heeft geïnstalleerd en volgens de eerste resultaten kunnen we spreken van een daling met 50% in de inbraakcijfers” vertelt Tim Vandenput. “De Gouverneur heeft de IT Server mee gefinancierd en in overleg werd besloten om deze server te plaatsen in het Crisis Interventiecentrum (CIC) te Leuven.”

Het CIC en de Communicatie- en informatiedienst van het arrondissement (SICAD) beheren de gegevens en voeren de eerste analyses uit. Recent beslisten de Politiezones van Sint-Pieters-Leeuw en Kastze om ook ANPR-netwerken te installeren in hun zones. Daarmee komt de totale investering van alle politiezones neer op minstens 2,5 miljoen euro.

Pakkans verhogen

In de strijd tegen criminaliteit en terreur is het belangrijk om deze camera netwerken met elkaar te verbinden om de pakkans te vergroten. Nu is er blijkbaar een probleem opgedoken bij het CIC/SICAD te Leuven: naast het beheren van de gegevens van de Druivenstreek kunnen ze de data van de zones Kastze en Sint-Pieters-Leeuw er niet bij nemen. Dit blijkbaar door gebrek aan personeel. “Daar waar initieel gezegd werd dat schaalvergroting zou moeten leiden tot een betere dienstverlening, blijkt in de praktijk juist het omgekeerde te gebeuren. Geleidelijk aan werden er extra taken toegevoegd maar er werd geen extra personeel voorzien in Leuven. Hoewel dit noodzakelijk is” zegt Tim Vandenput.

Synchronisatie op Belgisch niveau

De opdracht voor een personeelsuitbreiding werd gegeven aan het directiecomité. Er is eveneens dialoog met de lokale korpschefs op dit moment en resultaat wordt eerdaags verwacht. “Vlaams Brabant heeft een server op provinciaal niveau waarop alle zones uit de provincie moeten kunnen aansluiten! Er komt eveneens een synchronisatie op Belgisch niveau via een nationale server die gegevens uitwisselt tussen elke provinciale server. Zo kan er een echte Belgische aanpak komen van inbraken om bendes oprollen, ook in het kader van de anti-terreur acties”, aldus Vandenput, die de Minister wenst te feliciteren met de landelijke aanpak van de zaken.