“ANPR-camera’s in Druivenstreek ontmaskeren 3 dievenbendes”

Sinds begin 2015 is in onze politiezone een netwerk van camera’s met nummerplaatherkenning (ANPR) actief. De ANPR-camera’s hebben al geleid tot de ontmaskering van drie verschillende dievenbendes. “De eerste resultaten van deze investering van 500.000 euro worden nu zichtbaar” zegt Burgemeester Tim Vandenput (Open Vld).

De eerste investering van 350.000 euro is dit jaar door Politiezone verhoogd met 150.000 euro. Deze camera’s zijn zichtbaar op de belangrijkste invalswegen van de gemeenten Overijse en Hoeilaart. “Het ANPR netwerk was als eerste operationeel in Vlaams-Brabant. We hebben altijd gezegd dat niet één mirakel oplossing bestaat. Wel een combinatie van verschillende acties binnen een integrale veiligheidsaanpak” verduidelijkt Vandenput.

Er werden begin oktober 4 inbraken gepleegd in Jezus-Eik. Omdat telkens op dezelfde wijze werd ingebroken, vermoedde de politie al dat dit het werk was van een bende. Na analyse van de beelden van de ANPR- camera’s kwam telkens dezelfde auto in beeld. Deze wagen dook ook op in een dossier over een reeks inbraken van de gerechtelijke politie Antwerpen. Midden oktober heeft het onderzoek geleid tot de arrestatie van verschillende leden van een Albanese bende.

Na een diefstal in Maleizen midden oktober analyseerde de politie opnieuw de beelden. Ook nu kwam een verdachte wagen in beeld die gebruikt werd door een Colombiaanse bende. Deze leden werden intussen aangehouden en worden verdacht van tientallen diefstallen in de streek.

Tot slot hebben de beelden van de Druivenstreek ook geleid tot de arrestatie van een bende Chinezen door de politie van de zone Mol/Balen/Dessel. De verdachten zouden op grote schaal schoenen hebben gestolen in de verschillende vestigingen van de schoenenwinkel Torfs.