“Actie Vlaamse Volksbeweging is totaal ongepast”

Foto door Michel Van Mullem.

Naar aanleiding van de herdenking van de Wapenstilstand heeft de Vlaamse Volksbeweging op 11 november in Hoeilaart een bord opgehangen aan de herdenkingszuil aan het Gemeentehuis. Het bord pleit voor de onafhankelijkheid van Vlaanderen. Burgemeester en Kamerlid Tim Vandenput vindt een dergelijke separatistische actie niet kunnen op Wapenstilstand en houdt een pleidooi voor betere samenwerking in ons land.

De politie werd gevraagd om de overtreding officieel vast te leggen om vervolgens een GAS-boete te laten opmaken tegenover de Vlaamse Volksbeweging.

De basis hiervoor is simpel. “Het politiereglement zegt dat er geen affiches of borden mogen geplaatst worden op openbaar domein zonder een voorafgaande toestemming. In het verleden hebben we ook al affiches op deze basis laten wegnemen. De wet is voor iedereen hetzelfde” aldus Tim Vandenput. “Aan het kerkhof werd ook zo’n bord gehangen, maar dat werd gisteren vrij snel weggehaald door omwonenden.”

Geen draagvlak voor onafhankelijkheid

“Ik vind het een zeer armzielige en ongepaste daad van de Vlaamse Volksbeweging. Gisteren eerden we de oud-strijders om hun inzet voor vrede en vrijheid. Het streven van de Beweging naar onafhankelijkheid heeft hier niks mee te maken. Die mensen zoeken elke aanleiding om hun dromen voor waarheid te nemen en de mensen verkeerd in te lichten. Dat ze voor mijn part een andere datum en plaats zoeken voor hun praktijken, een meerderheid van Hoeilaart wil leven in een samenleving waar er respect is voor iedereen en waar we samen leven in plaats van gescheiden. En waar er vrede is in plaats van communautaire strijd.” vervolgt Kamerlid Vandenput.

Bruggen bouwen

Enkele maanden geleden hielden Open Vld en MR een symbolische actie om hun pleidooi voor federalisme kracht bij te zetten en samenwerking over taal- en partijgrenzen heen te benadrukken. “Als liberalen willen we een land waarin we samenwerken, omdat we geloven dat dingen samen doen, ons sterker maakt. Mensen tegen elkaar opzetten werkt nóóit.”

Symbolische actie van enkele Open Vld-en MR-burgemeesters om bruggen te bouwen met elkaar.
Symbolische actie van enkele Open Vld-en MR-burgemeesters om bruggen te bouwen met elkaar.

Tim Vandenput pleitte toen voor een gezamenlijk beheer van de Brusselse ring om zo de druk op de hoofdstad te verminderen. Overleg tussen verschillende gemeenten is noodzakelijk om de verkeersproblemen aan te pakken waarmee Brussel en de Rand kampt. Een onafhankelijk Vlaanderen biedt hiervoor geen perspectief.