Vandenput: “Blij met afschaffing Willebroekse avondklok en sluiting winkels”

In het centrum van Willebroek is per burgemeestersbesluit een verstrengde avondklok ingesteld: om 22 uur gaat de nachtklok in en de winkels moeten al sluiten om 18 uur. Dat deed het stadsbestuur omwille van amokmakende jongeren en dus niet in het kader van COVID-19. “Absoluut een brug te ver. Je straft geen volledige buurt en schort niet de grondwet op omwille van een aantal amokmakers. Ik ben dan ook blij dat de Burgemeester deze beslissing heeft ingetrokken”, stelt Open Vld Kamerlid Tim Vandenput.

Het samenscholingsverbod van meer dan vier personen en de avondklok vanaf 12u op het hele grondgebied in het kader van de coronabestrijding zijn uitzonderlijke en verregaande maatregelen om de gezondheid te beschermen. “Geen evidente maatregelen, maar wel noodzakelijk om te vermijden dat personen ’s nachts illegale feestjes of bijeenkomsten organiseren die de volksgezondheid in gevaar brengen. De Raad van State oordeelde dat dit kan. Maar het is niet omdat er tijdens de coronacrisis tijdelijk drastische maatregelen nodig zijn, dat dit het nieuwe normaal mag worden voor andere situaties. Daar zullen we ons als liberalen tegen verzetten”, zegt Vandenput.

Het Kamerlid verwijst naar de motivatie van de Willebroekse burgemeester die een avondklok vanaf 22u instelt en winkels verplicht om 18u te sluiten, louter om amokmakers aan te pakken. “Een buitensporige maatregel, zeker als je weet dat veel handelaars ook na 18 uur nog veel verkopen. Daarnaast is het absoluut niet handig voor een gezin om altijd voor 18 uur boodschappen te doen of voor 22u nog de hond te hebben uitgelaten”, stelt Vandenput. “Men kort de fundamentele rechten van burgers in op een disproportionele manier. De personen die voor problemen zorgen, moeten snel geïdentificeerd én beboet worden als ze de wet overtreden. Daar dient de bestuurlijke overheid, de politie en justitie voor. Zomaar een hele wijk of gemeente straffen om het probleemgedrag van enkelen aan te pakken is niet de juiste maatregel. Beter is om politie gerichter in te zetten en te versterken met hulpmiddelen zoals een actief Buurtinformatienetwerk en gerichte mobiele camera’s, om zo daders beter op te sporen en te identificeren”, zegt Vandenput, die zelf ook burgemeester in Hoeilaart is.