“5 Belgische militairen nemen deel aan Olympische Spelen”

Defensie telt 5 militairen in de Belgische delegatie, die deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio. “Het statuut voor topsport bij Defensie liet hen toe om zich optimaal voor te bereiden. Defensie leverde daarvoor prestaties ter waarde van 800.000 euro gedurende de afgelopen vijf jaar” vertelt Kamerlid Tim Vandenput (Open Vld), die deze cijfers opvroeg bij de Minister van Landsverdediging.

Defensie telt 21 topsporters die de militaire basisopleiding gevolgd hebben, voordat ze in hun eenheid kwamen. Als topsporter bij Defensie krijgen ze de gelegenheid om hun trainingen te optimaliseren en te groeien in hun prestaties. Samen met Defensie hoopt Tim Vandenput dat één van deze 5 atleten een medaille kan meebrengen naar België.

De soldaten Toma Nikiforov, Elke Vanhoof, Marten Van Riel , Ruben Scheire en Jens Schuermans dragen de kleuren van Defensie tijdens de twee weken durende competitie.

Wie?     Wat?     Wanneer? Resultaat?
Toma Nikiforov Judo 11 augustus 1/8ste finale
Elke Vanhoof BMX 19 augustus  6de plaats
Marten Van Riel Triatlon 18 augustus  6de plaats
Ruben Scheire Mountainbike 21 augustus  11de plaats
Jens Schuermans Mountainbike 21 augustus  18de plaats

Topsporters zijn ambassadeurs op de werkvloer

Via het concept “Topsporters Defensie” is sport een onderdeel van de communicatie van Defensie. “Momenteel zijn er 30 plaatsen binnen de organisatie voorzien voor jonge topsporters”, vertelt Vandenput.

“Deze jonge militairen dragen bij tot de werving van het personeel en bekleden de voorbeeldfunctie van ambassadeurs op de werkvloer”, aldus Vandenput. “Ze dragen actief bij aan een positieve beeldvorming van Defensie als een organisatie die sterk, fit en gezond is. Zo stimuleren zij ook hun collega’s tot sportbeoefening en zijn ze een voorbeeld voor nieuwe rekruten.”

De ondersteuning voor hun topsport kan zowel infrastructuur (militair domein) als logistieke steun omvatten, en daar waar nodig met begeleidend personeel. De waarde van de geleverde prestatie bedraagt 793 298 euro voor de periode 2011 tot en met 2015.