4 riooldeksels zijn omhoog gesprongen in centrum Hoeilaart

Zondagavond omstreeks 18 uur werd het centrum van Hoeilaart opgeschrikt door een ontploffing. Bij nader inzien situeerde zich die in de riolering in de Felix Sohiestraat tussen de Overijsesteenweg en de Timmermanslaan, met name in het kleine straatje naast het Italiaans restaurant Salerno. Niemand raakte gewond.

“Vier riooldeksels zijn omhoog gesprongen en lagen een halve meter verder”, liet burgemeester Tim Vandenput (Open Vld) ons weten. “Politie, brandweer en Eandis waren snel ter plaatse. Er werd echter geen echte gasgeur waargenomen en gemeten, tenzij een zeer klein lek ter hoogte van het Italiaanse restaurant. Eandis heeft meteen ook de hele omgeving opgemeten maar vond nergens noemenswaardige lekken”.

Blijft de vraag hoe een ‘ontploffing’ in deze riolering kon gebeuren. Vandenput: “Volgende scenario’s zijn mogelijk: een gasophoping door een klein lek. Er moet dan wel ergens een ontsteking geweest zijn. (Dit scenario is helemaal niet bewezen op dit moment). Tweede: een chemische reactie in onze riolering die een ontploffing tot gevolg had. Er zijn immers gassen die bij een bepaalde druk vanzelf een ontploffing veroorzaken”.

De volgende dagen zijn cruciaal voor de veiligheid. “De locatie moeten we regelmatig checken op bepaalde geuren die vrijkomen en of er iets bijzonders wordt geloosd”, aldus nog de burgemeester. Vlak na het gebeuren werden omwonenden gevraagd hun huizen veiligheidshalve te verlaten en te verzamelen in het nabij gelegen gemeenschapscentrum. Het alarm werd omstreeks 20 uur afgeblazen waarna de mensen hun woonst weer konden betreden. Er vielen geen gewonden en er werd nauwelijks schade vastgesteld.

© 2015 – Het Nieuwsblad
MICHEL VAN MULLEM