Beste Ecolo, het geld valt niet zomaar uit de lucht!

Gisteren ging ik opΒ RTL TVIΒ in debat over het voorstel van Ecolo om jongeren van 25 jaar 30.000 euro te geven. Waarom vind ik dit geen goed idee? Het is onbetaalbaar en zal de activering van jongeren en werklozen afremmen.

β€œπ™‡π™šπ™¨ π™™π™šπ™©π™©π™šπ™¨ 𝙙’𝙖π™ͺπ™Ÿπ™€π™ͺ𝙧𝙙’𝙝π™ͺπ™ž 𝙨𝙀𝙣𝙩 π™‘π™šπ™¨ π™©π™–π™­π™šπ™¨ π™™π™š π™™π™šπ™’π™–π™žπ™£β€

Het voorstel van Ecolo klinkt misschien goed, maar dat is het allesbehalve. De eerste vraag die we ons moeten stellen is: wie gaat dat betalen? De schulden van vandaag zijn de belastingen van morgen. Links komt dan vaak met voorstellen zoals een rijkentaks, terwijl de zogezegde β€˜rijken’ het merendeel van de belastingen betalen. BelgiΓ« heeft een overheidsbeslag van meer dan 50%, we betalen de hoogste belastingen dus is het onrealistisch en vooral onbetaalbaar om jongeren een blanco cheque van 30.000 euro te geven.

β€œπ™‡β€™π™–π™§π™œπ™šπ™£π™© π™£π™š π™©π™€π™’π™—π™š π™₯𝙖𝙨 𝙙π™ͺ π™˜π™žπ™šπ™‘β€

Welk signaal geven we hiermee aan onze jongeren? Dat het geld zomaar uit de lucht valt? Dat je zonder er iets voor te doen, beloond wordt door de staat? Onze partij en ikzelf zijn hier absoluut geen voorstander van. Mensen die zich inzetten, moeten beloond worden. We moeten jongeren opleiden en naar een job begeleiden in plaats van geld te geven dat er vandaag gewoonweg niet is.

“π˜Όπ™‘π™‘π™šπ™§ 𝙖π™ͺ π™©π™§π™–π™«π™–π™žπ™‘β€

Wat willen wij als partij dan wel? Dat meer mensen aan het werk gaan! Vandaag zijn er 1,4 miljoen inactieve Belgen en er geraken duizenden vacatures niet ingevuld. We moeten volop inzetten op activering en mensen naar een job begeleiden. Werken leidt tot welvaart en hoe meer mensen we aan een job kunnen helpen, hoe beter voor ons land en onze maatschappij. Enkel zo zullen we de belastingen kunnen verlagen en onze staatsfinanciΓ«n op orde krijgen. Ik kijk dus zeer hard uit naar de langverwachte arbeidsmarkthervormingen die er snel moeten komen. Au boulot, gouvernement!Β Minder weergeven