“Fusie staat niet op de agenda van Hoeilaart”

Overijse wil gesprekken op te starten met haar buurgemeenten over een mogelijke fusie. Ik zie in Hoeilaart geen enkel signaal of vraag om te fusioneren. Daar is ook geen draagvlak voor.

We werken als Gemeente Hoeilaart efficiënt: onze dienstverlening is dicht bij de burger en we kunnen elk jaar voldoende investeren om onze gemeente te moderniseren.

Op Vlaams niveau is het één partij, de NVA, die fusies aanmoedigt om zo de vele liberale en CD&V burgemeesters uit het zadel te kieperen. De beloofde 500€/inwoner schuldovername is bovendien een vergiftigd geschenk want wat gaat er gebeuren daarna? Meer investeringen financieren met leningen waardoor de schuldgraad terug hoog wordt. De exploitatiekosten (personeel en werkingskosten) zullen verhogen in plaats van verlagen, dat zie je nu al in grotere gemeenten en steden.

Huwelijk om het geld, dat werkt niet

Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het Overijse in de eerste plaats gaat om het geld dat ze kunnen ontvangen. Ik zie geen enkele intentie om eens te kijken naar de impact van fusies voor de mensen in de Dorpstraat en de Kerkstraat… Ik ben trouwens nog niemand tegengekomen die me heeft kunnen uitleggen wat nu de voordelen zijn van fusies. Merkwaardig.

Zelf geloof ik veel meer in samenwerking tussen gemeenten. Dat zijn voorstellen waar onze inwoners samen beter van worden. Wij doen dit al jaren met Overijse en Tervuren voor de afvalophaling, de politiezone met Overijse werkt ook heel goed. Vanuit Hoeilaart hebben we recent een voorstel gedaan aan Overijse en Huldenberg voor een positieve beleid rond hangjongeren over de gemeentegrenzen heen. Om dit allemaal te doen moet je dus niet fusioneren.

Pervers systeem

Het echte probleem in Vlaanderen is een pervers systeem dat al 10 jaar aan de gang is: Vlaanderen schuift verantwoordelijkheden en taken door naar de gemeenten, zonder hiervoor de nodige financiering te voorzien.

Zo worden gemeenten armer en verstikken ze financieel. Sterker nog: het geld van onze kleine gemeenten wordt gebruikt om vooral de grote steden zoals Antwerpen en Gent te financieren. Ze zouden in Vlaanderen beter eens de kleine gemeente op eenzelfde manier ondersteunen als de grote steden. De vele geldstromen naar die grote steden moeten stoppen!